Ormbett

Vad gör du om din hund blivit huggormsbiten?

Kortison mot ombett har använts på hund länge och det är relativt vedertaget. Numera finns det tom. små behållare att köpa där kortisontabletterna precis får plats. Jag har själv en hängandes på min nyckelknippa. Men är det verkligen bra att ge kortison till sin hund när den blivit ormbiten?

Studier i Norge, antyder att de hundar som får kortison efter ormbett, i större utsträckning avlider, jämfört med de hundar som inte får kortison. Tyvärr framgår det inte hur många hundar som deltagit i studierna och hur de behandlats i övrigt. Det man kan misstänka är att de hundar som får kortison efter ormbett kanske är fysiskt aktiva snabbare efter incidenten, än de som inte får kortison. Detta skulle i så fall kunna bidra till den högre dödligheten.

Det man vet idag är att man skall ta allvarligt på om sin hund blivit huggormsbiten och oavsett om man ger sin hund  kortison eller inte, skall man snabbt till veterinären. Bär, om möjligt, hunden till bilen och åk därefter direkt till veterinären.

Efter behandling är det viktigt att hunden får vila, länge. Bara ut och kissa i koppel och i princip burvila hemma, i minst en månad. Ingen jakt eller annan ansträngande aktivitet den närmaste tiden.

Jenny Närfors – Djursjukvårdare (2006)