Fästingprofylax

När det gäller fästingprofylax finns det lite olika alternativ. Som antiparasitära medel finns Frontline vet, Exspot vet  och Scalibor vet.

Frontline

Frontline är ett något mildare alternativ än de två sistnämnda, om inte annat så har substansen en annan sammansättning. Detta kan vara bra att veta om man har en hund som har känslig hud eller tidigare har reagerat på Exspot eller Scalibor.

Exspot

Exspot och Scalibor innehåller liknande substanser men fungerar på lite olika sätt. Exspot är, precis som Frontline, ett spot-on preparat, dvs. man lägger lösningen direkt på huden, vilken sedan absorberas och går in i hudens fettlager. Detta behöver man upprepa var 3-4 vecka och oftare om man har en hund som badar mycket.

Scalibor

Scalibor är en halsband i plast som hunden skall ha på sig dygnet runt. Från detta utsöndras preparatet hela tiden och finns således i hundens päls. Har man katter som umgås tätt med hundarna i familjen eller småbarn som ofta leker med dem, bör man välja ett annat preparat. Detta eftersom katter inte tål den aktiva substansen i Scalibor och Exspot och småbarn kan vara känsliga. Fördelen med Scalibor är att det räcker i 5-6 månader. Man skall dock tänka på att ta av hunden halsbandet när den badar i hav och sjöar, med omtanke om fiskarna.

Skulle hunden reagera på något av ovanstående preparat skall man om möjligt avlägsna källan (Scalibor) och sedan schamponera hunden med något milt hundschampo och skölja och torka väl. Har hunden reagerat på Exspot kan den mycket väl reagera på Scalibor också, då preparaten är mycket lika i sin sammansättning. Har hunden reagerat på Scalibor kan det dock vara plasten i halsbandet den har reagerat på och inte själva substansen. Frontline skiljer sig i sammansättning mot de andra två och kan därför vara värt att prova om de två övriga inte fungerat bra.

Behöver min hund fästingskydd?

Visst kan man fundera på om man överhuvudtaget behöver fästingskydd på sin hund, och visst kan det kännas obehagligt att behandla hunden med giftiga preparat. Men man har inte så mycket att välja på. Det kan tyvärr räcka med en fästing, för att hunden skall bli sjuk.

Alternativ

Marknaden erbjuder även naturmedel mot fästingar i form av vitlökspulver, halsband och liknande. Jag kan inte säga om dessa preparat fungerar eller inte. Gör de det så är det bra. Att tänka på är dock att hunden inte tål någon form av lök och således inte heller vitlök. Detta kan ge en leverpåverkan och leda till att din hund blir sjuk.

Jenny Närfors – Djursjukvårdare (2006)